The Wizardring World
Dobro došli na Hogwarts!

Ovo je forum utemeljen na knjigama i filmovima o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. Ovaj forum nudi fantastičan te veoma realističan RPG! To znači da možete doživjeti pravi život čarobnjaka ili vještice, tj. da možete pohađati poznatu školu Hogwarts, a poslije toga možete se zaposliti kao profesor na Hogwartsu ili možda u Ministarstvu magije, izboru nema kraja...
Ako se još niste uvjerili u čari ovoga foruma, onda se registrirajte, uvjerite da je sve ovo istina te se, što je najvažnije, dobro zabavite! 
Početna stranicaPortalCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Lekcije iz Astronomije

Go down 
Autor/icaPoruka
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Lekcije iz Astronomije   sub tra 02, 2011 1:00 pm

Prva godina
Prvo predavanje:

Astronomija

'Zdravo ja sam Ema Riddle i predavaću vam Astronomiju.Od vas očekujem rad,disciplinu,aktivnost na času,rađenje domaćih zadaća.Ocjenjujem pravedno prema zaslugama.Da ne gubimo vrijeme počinjemo s prvom lekcijom:

Astronomija(od grč. astronomia = astros+nomos) je jako zanimljiva nauka.Bavi se proučavanjem svemira,nebeskih tjela i još mnogo toga.Astronomija je drevna nauka koja proucava sve ono što se nalazi van Zemlje i njene atmosfere.Ona je i vjerovatno jedna od najstarijih prirodnih nauka čiji počeci sežu u daleku prošlost. Rana astronomija se zasnivala na posmatranju i predviđanju kretanja vidljih nebeskih tijela, naročito planeta i zvijezda.
Na Hogwartsu se uči od prve do sedme godine. Časovi astronomije se održavaju na vrhu najvišeg tornja i to samo nocu. Astronomija i dalje nije potpuno proučena nauka. Postoji mnogo toga što niko do sada nije otkrio. Astronomija se i povezuje sa proricanjem sudbine. Kentauri su jedni od retkih koji se bave gledanjem u budućnost kroz nebeska tijela i njihova kretanja. Najzanimljivije pitanje je ,,Šta je konačna sudbina svemira?’’.Naučnici koji se bave astronomijom se zovu astronomi.

Za domaću zadaću napišite sastav 'Moj prvi čas astronomije' koji ćete meni posalti na PM.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   sri tra 06, 2011 9:05 pm

Druga godina
Prvo predavanje:

'Zdravo svima,ja sam vaša nova profesorica Ema Riddle i predavaću vam astronomiju..Od vas očekujem rad,disciplinu,aktivnost na času,rađenje domaćih zadataka.Ocjenjujem prema zaslugama.Da ne gubimo vrijeme krenimo s predavanjem.
Najprije ćemo ponoviti malo o tome šta je to astronomija.Znači astronomija je nauka koja se bavi proučavanjem svemira,nebeskih tjela i svega onoga što se nalazi vn Zemlje i njene atmosfere.Učili ste i o tome šta je Sunčev sistem tj.Sunčev sistem je područje u svemiru koje čini barem jedna zvijezda i objekti koji se kreću u određenoj orbiti oko te zvijezde. Ti objekti mogu biti: asteroidi, komete, prirodni sateliti, planete slično.I da još ponovimo o zvijezdama.Zvijezda je nebesko tijelo koji se sastoji od velike količine plina, većinom vodika.To bi bilo ukratko o tome šta ste radili prošle godine,a sada da krenemo sa novim.Danas učimo o astronomskim pomagalima.Astronomska pomagala su predmeti koji nam pomažu u astronomskom istraživanju.Neka od astronomskih pomagala su:
* Teleskop
* Računalo
* Zvjezdane karte
* Astro fotografija
* Opservatorij
* Radio teleskop
* Interferometar
* Spektroskop
Svi od ovih pomagala su jako važni u astronomskom istraživanju ali ipak najvažniji je teleskop.Teleskop je jedan od najvažnijih astronomskih optičkih instrumenata. Teleskop skuplja i fokusira svjetlost i prikazuje uvećanu sliku vrlo udaljenih objekata. Pomoću njega možemo vidjeti i snimiti slike objekata koji su previše udaljeni, premaleni ili slabijeg sjaja nego što inače možemo vidjeti.Prvi teleskop po konstrukciji istovjetan dalekozoru načinio je Galileo Galilei početkom 17. stoljeća: 1609. godine
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   ned tra 10, 2011 7:19 pm

Prva godina
Drugo predavanje:

Podjela astronomije
Trčeći uletila sam u učionicu.Zakasnila sam par minuta.Učenici su se nalazili na njihovim mjestima.Srdačno su me pozdravili,a ja se izvinila što kasnim.'Uredu,zbog malog kašnjenja odmah da počnemo s lekcijom..Znači prošli čas smo radili definicije astronomije,a danas radimo njenu podjelu..Astronomija se prema predmetu izučavanja djeli na:
- Astronomiju Sunca
- Planetarnu astronomiju:
- Zvijezdanu astronomiju
- Galakticku astronomiju
- Vangalakticku astronomiju
- Kosmicku astronomiju.
Astronomiju tradicionalno dijelimo prema promatranom dijelu elektromagnetskog spektra:
- Optička astronomija: astronomija u dijelu elektromagnetskog spektra vidljivog ljudskim okom (valne duljine 400 - 800 nm).
- Infracrvena astronomija: astronomija u infracrvenom dijelu elektromagnetskog spektra (valne duljine 700nm - 1mm) .
- Radio astronomija: astronomija koja koristi instrumente slične radio/televizijskim antenama za istraživanje u području elektromagnetskih valova centimetarske i milimetarske duljine (valne duljine 30cm - 1mm).
- Astronomija u području visokih energija ili astronomija u rendgenskom (X), ultraljubičastom i gama elektromagnetskom spektru:
o Rendgenska astronomija - (valne duljine 5pm -10nm)
o Astronomija u ultraljubičastom području - (valne duljine 380nm - 10nm}
o Astronomija gama zraka.
To bi bilo sve za danas vidimo se sljedeći čas.

[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   ned tra 10, 2011 7:34 pm

Druga godina
Drugo predavanje:

Dok sam ulazila u učionicu izvinjavala sam se što kasnim.Bila mi je to navika.Učenici su me pozdravili,a ja sam smiješkom na licu rekla krenimo s novom lekcijom.
Danas radimo poznate astronome.Prvo ćemo ih nabrojati i reći o najznačajnijim po nešto.
Poznati astonomi su:
- Tycho Brache
- al-Farghani
- Galileo Galilei
- Edmond Halley
- Wilhelm Herschel
- Edwin Hubble
- Johannes Kepler
- Omar Khayyam
- Nikola Kopernik
- Korado Korlević
- Oton Kučera
- Pierre-Simon Laplace
- Isaac Newton
- Ptolemey
- Vladis Vujnović
Tycho Brahe je najveći astronom-praktičar u povijesti. Tokom 20 godina svaku večer je provodio zabilježavajući položaje zvijezda. Uz pomoć njegovog rada Johannes Kepler je pokazao da se planeti gibaju po elipsama, a ne kružnicama.
Abu 'l-Abbas Ahmad ibn Muhammad ibn Kathir al-Farghani (arapsko pismo: أبو العبّاس أحمد بن محمد بن كثير الفرغاني , na Zapadu isto poznat kao Alfraganus) poznati astronom koji je radio za kalife Abasid u 9. stoljeću. Poznat po tome što je bio jedan od znanstvenika koji su uspjeli izmjeriti promjer Zemlje. Njegova djela koja su bila prevedena na latinski imala su veliki utjecaj na astronomiju sve do 12. stoljeća.
Galileo Galilej pronašao je zakone slobodnog pada tijela i postavio jednadžbe kosoga hitca, prvi uveo eksperimentalnu metodu i matematičko formuliranje fizikalnih zakona, te na taj način postavio temelje klasične fizike.
Kopernikov ili heliocentrični sustav svijeta zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje osi i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u znanstvenim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u crkvenim krugovima, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo djelo zabranio, tj. stavio na index, sve do 1822. godine.
-Kako vas nebi zamarala s ostalim poznatim astronomima ja sam rekla po nešto o ovim samo najznačajnijih,a o ostalima ćemo kasnije govoriti.
To bi bilo sve za danas,učite da nebiste zaostajali s gradivom,vidimo se sljedeći sat.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   ned tra 10, 2011 7:48 pm

Prva godina
Treće predavanje:

'Zdravo'pozdravila sma učenike i sjela za profesorski stol.Dragi moji danas radimo Sunčev sustav.To je jako važna lekcija i molila bih da pozorno pratite dok objašnjavam.Krenimo s lekcijom:
Sunčev sustav je područje u svemiru koje čini barem jedna zvijezda i objekti koji se kreću u određenoj orbiti oko te zvijezde. Ti objekti mogu biti: asteroidi, kometi, prirodni sateliti, planeti i slično.
Izraz se obično koristi za naš sustav, u kojem je Zemlja. Da se izbjegne zbrka, drugi sunčevi sustavi nazivaju se planetarni sustavi.U većini drugih jezika (vidi poveznice) naziv je izveden iz riječi Sol, što je latinsko ime za Sunce.Sunce pripada zvijezdama spektralne klase G2, gdje 99.86% mase sustava otpada na masu zvijezde.
- Planeti su osam tijela u Sunčevu sustavu. Navodimo ih prema udaljenosti od Sunca, od najbližeg do najdaljeg: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.
o Poveća tijela koja kruže oko planeta su prirodni sateliti ili mjesec
o Prašina i druga sitna tijela kruže oko planeta, od čega nastaju planetarni prstenovi.
o Svemirski otpad su komadi ili tijela koja su ljudskog porijekla i vecinom se nalaze u orbiti oko planeta Zemlje.
o Planetisimali.
- Asteroidi
- Komete
- Kentauri su ledena nebeska tijela nalik na komete koja imaju nešto manje ekscentričnu orbitu, koja im omogućava da se zadrže u području između Jupitera i Neptuna.
- Trans-Neptunska tijela
o Kuiperov pojas je pojas u obliku diska koji se prostire iza planeta Neptuna u širini od 30 AU do 50 AJ od Sunca. Jedan od većih objekata ovoga pojasa je i bivši planet Pluton.
o Oortov oblak je hipotetični pojas koji se prostire od 50,000 do 100,000 AJ od Sunca. Vjeruje se da je ova oblast izvor kometa s dugim periodima.
- Zodijačka svjetlost
- Svemirska prašina
To bi bilo sve za danas.Učite jer sljećeći sat imate test.
Doviđenja,vidimo se sljedeći sat

[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   ned tra 10, 2011 7:54 pm

Druga godina
Treće predavanje

'Zdravo svima'-rekla sam i sjela.Nisam se osjećala baš najbolje pa sam željela da požurimo s lekcijom.Danas radimo jednu po meni laganu lekciju.Tačnije danas radimo 'Sunce'
Sunce je središnja zvijezda našeg planetarnog sistema - Sunčevog sistema. Osim Zemlje i drugih planeta, oko Sunca kruže i asteroidi, komete, meteori, transneptunski objekti u Kuiperovom pojasu i čestice prašine.Sunce je zvijezda glavnog niza, spektralnog tipa G2, što znači da je nešto veća i toplija od prosječne zvijezde, ali nedovoljno velika da bi pripadala tzv. "divovima". Životni vijek zvijezda ovog spektralnog tipa je oko 10 milijardi godina, a budući da je Sunce staro oko 5 milijardi godina, nalazi se u sredini svog životnog ciklusa.
U središtu Sunca u termonuklearnim reakcijama (nuklearna fuzija) vodonik se pretvara u helijum. Svake sekunde u nuklearnim reakcijama učestvuje 3,8×1038 protona (hidrogenovih jezgri). Oslobođena energija biva izračena sa sunčeve površine u obliku elektromagnetskog zračenja i neutrina, te manjim dijelom kao kinetička i toplotna energija čestica Sunčevog vjetra i energija Sunčevog magnetskog polja.
Zbog ekstremno visokih temperatura, materija je u obliku plazme. Posljedica toga je da Sunce ne rotira kao čvrsto tijelo. Brzina rotacije je veća na ekvatoru, nego u blizini polova, zbog čega dolazi do iskrivljenja silnica magnetskog polja, erupcija plina sa Sunčeve površine i stvaranja Sunčevih pjega i prominencija (protuberanci). Ove pojave nazivamo Sunčevom aktivnošću.
-Osnovni podaci:
Prečnik 1 392 000 km
Masa 1,9891 x 1030 kg
Prosječna gustoća 1,411 g/cm3
Površinska temperatura 5780 K 5500 C
Vrijeme obilaska oko središta galaktike 2,2 x 108 godina
-Hemijski sastav:
Vodonik 73,46 %
Helijum 24,58 %
Kiseonik 0,77 %
Karbon 0,29 %
Željezo 0,16 %
Neon 0,12 %
Dušik 0,09 %
Silicijum 0,07 %
Magnezijum 0,05 %
Sumpor 0,04 %
To bi bilo sve za danas.Dobro naučite sve lekcije jer sljedeći sat imate test.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   pon tra 18, 2011 4:33 pm

Prva godina
Četvrto predavanje

Zvijezde

'Zdravo svima'.pozdravila sma učenike ulazeći u učionicu..Krenimo s lekcijom.Danas radimo zvijezde.
Zvijezda je nebesko tijelo koji se sastoji od velike količine plina, većinom vodika. Zvijezda isijava svjetlost i toplinu koji nastaju u termonuklearnim reakcijama u središtu zvijezde.Zvijezdom nazivamo bilo koje masivno gasovito tijelo u Svemiru. Zvijezde se vide kao svijetleće tačkice na noćnom nebu koje bljeskaju zbog efekta Zemljine atmosfere i njihove udaljenosti od nas. Sunce je izuzetak: ono je jedina zvijezda dovoljno bliska Zemlji tako da se može vidjeti kao disk i obezbjediti je dnevnom svjetlošću.
U svakodnevnom ljudskom govoru i astronomiji postoji razlika u upotrebi termina "zvijezda". Obično se pod pojmom zvijezda ne podrazumijeva Sunce, a ponekad se odnosi na vidljive planete pa čak i meteore.
Najbliža zvijezda Zemlji, osim Sunca, je Proksima Kentaura (Proxima Centauri) koja je udaljena oko 40 Pm (petametara), odnosno 4,3 SG (svjetlosne godine) ili 1,3 pc (parseka). To znači da svjetlosti trebaju 4,3 godine da stigne do Zemlje sa ove zvijezde.Ipak, pored ove udaljenosti i nekolikom puta većih udaljenosti, postoji još nekoliko zvijezda koje smatramo najbližim (vidi listu najbližih zvijezda).
Astronomi misle da ima najmanje 70 sekstiliona zvijezda u poznatom dijelu našeg Svemira (70 000 000 000 000 000 000 000 ili 7 × 1022).
Veliki broj zvijezda je starosti oko milijardu ili 10 milijardi godina. Neke zvijezde čak mogu dostići i 13,7 milijardi godina, što predstavlja približnu starost Svemira. Prema veličini razlikujemo sićušne neutronske zvijezde (koje su zapravo mrtve zvijezde ne veće od nekog gradića), supergigante (veledivove) kakvi su Sjevernjača (Polaris) i Betelgez (Betelgeuze) prečnika koji je oko 1 000 veći od Sunčevog, ali i pred toga su mnogo manje gustoće nego Sunce. Jedna od najmasivnijih zvijezda je Eta Hrptenjače (Eta Carinae) čija je masa 100-150 puta veća od Sunčeve.
Naučno gledano, zvijezde su samogravitirajuće sfere sačinjene od plazme u stanju ravnoteže koja proizvodi njihovu sopstvenu energiju kroz proces nuklearne fuzije.
Energija koju proizvode zvijezde se raspršuje u Svemir kao elektromagnetsko zračenje (uglavnom vidljivu svjetlost) i kao struja neutrina. Prividna svjetloća zvijezde se mjeri prema njenoj prividnoj veličini.
'To bi bilo sve za danas-rekla sam umorno.Molila bih da počnbete raditi domaće zadatke ili testove ili budete aktivni na času tj. kada govorimo o nekoj lekciji slobodno možete dodati svoju definiciju ili mišljenje o lekciji.Doviđenja'.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Ema Riddle
Profesorica astronomije i povijesti magije
avatar

Broj postova : 126

Info o vještici/čarobnjaku
Posebne vještine:
Poznavanj magije:
100/100  (100/100)
Novci:
1895/30000  (1895/30000)

PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   pon tra 18, 2011 4:45 pm

Druga godina
Četvrto predavanje

'Zdravo svima,rekla sam i sjela za profesorski stol.Krenimo s lekcijom.Danas radimo planete Merkur i Veneru.
-Merkur:
Merkur je najbliža planeta Suncu i osma po veličini (u Sunčevom sistemu). Merkur je nešto manji u prečniku (4.880 km) od satelita Ganimeda i Titana (Jupiterovih satelita)ali ima duplo veću masu.
U rimskoj mitologiji Merkur je bog trgovine, putovanja i lopovluka, a njegova paralela u grčkoj mitologiji je Hermes, glasnik bogova. Planeta je sigurno dobila ovo ime jer se kreće jako brzo preko neba.
Merkur je bio poznat još od vremena Sumeraca (3000 p.n.e.). Grci su mu dali dva imena:Apolon radi pojavljivanja kao jutarnja zvijezda i Hermes zato što se pojavljivao i kao večernja zvijezda. Međutim, Grčki astronomi su znali da se radi o jednom tijelu. Heraklit je čak vjerovao da se Merkur i Venera okreću oko Sunca, a ne Zemlje.
Pošto je bliži Suncu nego Zemlji, osvjetljenje Merkura je različito ako ga gledamo pomoću teleskopa iz naše perspektive. Galileov teleskop je bio previše mali da bi vidjeo Merkurove faze (mijene) ali je mogao vidjeti Venerine.
Merkura je posjetila samo jedna svemirska letjelica, Mariner 10. Samo 45% površine je bilo mapirano (i, nažalost bio je previše blizu Suncu da bi ga Hubble teleskop moga uslikati). Nova misija na Merkur je Messinger, kojeg je NASA lansirala 2004 i koji bi trebao stići do Merkura 2011.

-Venera:
Venera je druga po udaljenosti planeta od Sunca. Venera je udaljena 0,72 AU ili 108.200.000 km od Sunca, ima prečnik 12.103,60 km i masu 4,869×1024 kg. Venera je treće tijelo po sjajnosti na nebu, poslije Sunca i Mjeseca.
Venera je dobila ime prema rimskoj boginji ljepote. Grci su je zvali Afrodita, te Eozfor (Eosphorus) za jutarnju pojavu i Hesper (Hesperus) za večernju. U našim krajevima poznata je i pod imenom zvijezda Danica ili jutarnja zvijezda, jer je vidljiva prije izlaska Sunca na istočnom nebu i odmah nakon zalaska Sunca na zapadnom nebu..O Veneri vam je dovoljno da ovo znate.To bi bilo sve za danas.Molila bih vas da počnete raditi domaće zadatke i testove jer će uskoro kraj godine,i budite aktivni na času,slobodno recite svoje mišljenje o lekciji ili dodajte svoje definicije.Doviđenja.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Lekcije iz Astronomije   

[Vrh] Go down
 
Lekcije iz Astronomije
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
The Wizardring World :: Lekcije.-
Forum(o)Bir: